Acne & hyperpigmentatie


Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van puistjes, mee-eters, witte puntjes en soms cysten of knobbeltjes op de huid. Hoewel acne meestal wordt geassocieerd met de adolescentie en puberteit, kan het op elke leeftijd voorkomen, van de tienerjaren tot de volwassenheid.

Wat veroorzaakt acne?

Acne wordt voornamelijk veroorzaakt door de overproductie van talg door de talgklieren van de huid, de ophoping van dode huidcellen, en de proliferatie van een bacterie genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes) in de poriën. Naast de bovengenoemde factoren speelt de bacterie P. acnes een rol in de ontwikkeling van acne. P. acnes maakt deel uit van de normale huidmicrobiota en bevindt zich in de haarzakjes. Echter, bij mensen die gevoelig zijn voor acne, kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen, wat leidt tot ontstekingen en bijdraagt aan de vorming van acne laesies. De aanwezigheid van P. acnes kan een immuunrespons uitlokken, wat leidt tot roodheid, zwelling en het kenmerkende uiterlijk van puistjes.

Wat is hyperpigmentatie ?

Soms produceert de huid extra melanine, wat resulteert in donkere vlekken of plekken die contrasteren met de omringende huid. Brandwonden, blauwe plekken, acne, uitslag of ander trauma aan de huid kunnen ervoor zorgen dat deze meer melanine produceert en leiden tot donkere plekken.

Post acne hyperpigmentatie

Een veelvoorkomende oorzaak van hyperpigmentatie of verkleuring van de huid is acne. Het kan verschijnen als rode of bruine vlekken die bekend staan als post-inflammatoire hyperpigmentatie. Als deze vlekken zonder zonbescherming aan de zon wordt blootgesteld, kan het verergeren. Daarom is goede zonbescherming de eerste stap bij de behandeling van hyperpigmentatie. Zorg ervoor dat je hyperpigmentatie aanpakt met je exfoliëringsritueel (Tinge: gezichtsscrub) en voeg een hyperpigmentatieserum (Tinge: Acne spot correction gel) toe aan je routine om specifieke gepigmenteerde gebieden op te helderen en glad te maken voor een egalere huidteint. Begin langzaam om de tolerantie van je huid op te bouwen en raadpleeg altijd een dermatoloog voor serieuzere huidproblemen zoals melasma.

Hoe kom je snel van hyperpigmentatie af ?

Gebruik huidverzorging voor hyperpigmentatie die natuurlijke brighteners en antioxidanten bevat, zoals amandelzuur (AHA), salicylzuur (BHA), aloë vera (antioxidant en ontstekingsremmend), gingerolen en shogaolen (fenolische antioxidanten afgeleid van gember) (Tinge: Acne spot correction gel).

Vermijd blootstelling aan de zon en bescherm de huid altijd met SPF (Tinge: minerale zonnebrand SPF30/SPF50+).

Zoek dus naar een serum dat natuurlijke brightners en antioxidanten bevat, zoals onze Tinge acne spot correction gel, in combinatie met SPF.

Bij het kiezen van een acne spot correction gel is het belangrijk om te letten op actieve ingrediënten zoals salicylzuur en niacinamide, die bewezen effectief zijn tegen acne. 

Zorg ervoor dat het product geschikt is voor jouw huidtype, niet-comedogeen is, en vrij is van irriterende stoffen. Kies een formulering die gemakkelijk te gebruiken is en past binnen je dagelijkse routine en budget. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een effectieve behandeling vinden die jouw huid helpt te verbeteren. Acne: een veelvoorkomend huidprobleem

Natuurlijke brighteners en antioxidanten

Amandelzuur

Amandelzuur is de heilige graal onder de zuren voor het helpen genezen van acne. Het is lang niet zo hard als andere populaire acnebehandelingen zoals glycolzuur of benzoylperoxide, waardoor acne-gevoelige huid er veel beter op reageert. Het is ook een zeer krachtig ingrediënt voor het bestrijden van hyperpigmentatie en tekenen van veroudering. Bij Tinge zijn we dol op dit ingrediënt, en met goede reden!

 Amandelzuur is een type alpha-hydroxyzuur (AHA) dat wordt afgeleid van bittere amandelen. Het is uitgebreid bestudeerd en bewezen effectief in zijn vermogen om acne te verlichten. Amandelzuur is een grotere molecule in vergelijking met andere zuren, wat het minder irriterend maakt voor de huid. Omdat amandelzuur geen ontstekingsreactie in de huid veroorzaakt, zoals sommige andere zuren zoals glycolzuur doen, is het effectief bij het genezen van het huidoppervlak en het verlichten van donkere vlekken.

 Naast de ontstekingsremmende werking van amandelzuur, remt het ook de overproductie van melanine, wat helpt toekomstige hyperpigmentatie te voorkomen. Deze twee eigenschappen maken amandelzuur een uitstekende optie voor een egalere huid teint.

 Bovendien werkt amandelzuur door exfoliatie en het ontstoppen van poriën, wat als natuurlijk neveneffect heeft dat de poriegrootte vermindert. Win-win!

Monolaurine voor Acne

Onderzoek suggereert dat monolaurine de groei van P. acnes kan remmen, ontstekingen kan verminderen en de vorming van nieuwe acne laesies kan voorkomen.

Monolaurin is een glyceride dat wordt afgeleid van laurinezuur, een vetzuur dat voorkomt in kokosolie en moedermelk. Het staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen. Dit betekent dat het P. acnes, de bacterie die geassocieerd wordt met de ontwikkeling van acne, kan bestrijden. Door zich te richten op de lipidemembranen van P. acnes kan monolaurin de groei effectief remmen en de ontstekingsreactie verminderen die bijdraagt aan de vorming van acne.

Aloë Vera

Aloesin is het actieve ingrediënt van aloë vera en voorkomt o.a. de overproductie van melanine.

 Niacinamide (vitamine B3)

Vitamine B3 speelt in op twee van de oorzakelijke factoren van acne: onderzoekers suggereren dat vitamine B3 mogelijk effectief is vanwege de anti-inflammatoire effecten en omdat het de talgproductie afremt.

 Policosanol

Policosanol, een gepatenteerd ingrediënt afkomstig van plantenwas, blijkt nu ook effectief te zijn in talgreducerende huidverzorgingsproducten. Een nieuwe studie in het European Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences toont aan dat een oil-control gezichtscrème met Policosanol, Aloë vera-extract en niacinamide huidglans vermindert en de huid zachter, gladder en beter gehydrateerd maakt.

In een fase-3 klinische studie kregen 17 gezonde mannen en vrouwen van 18-50 jaar de opdracht om de gezichtscrème 2 weken dagelijks op hun gezicht aan te brengen. Aan het einde van de studieperiode was er een significante vermindering van de olieproductie. De resultaten lieten zien dat de crème de huid minder glimmend maakte, zachter, gladder en beter gehydrateerd maakte. Geen van de deelnemers klaagde over droogheid of irritatie.

Deze studie bevestigt dat Policosanol een effectieve natuurlijke oplossing biedt voor het beheersen van talg, acne en vette huid.

(Bezoek echter een arts als je roodheid, jeuk, pijn, een warme huid, of bloedingen of pus uit de gehyperpigmenteerde huid opmerkt.)

Zorg voor je huid met onze acnecrème! Volg ons op Instagram @tinge.be voor de laatste tips en nieuwtjes! #TingeLovesYourSkin


  Shop Tinge Acne spot correction gel