Acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van puistjes, mee-eters, witte puntjes en soms cysten of knobbeltjes op de huid. Hoewel acne meestal wordt geassocieerd met de adolescentie en puberteit, kan het op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaken van acne?

Acné is een veelvoorkomende huidconditie die optreedt wanneer haarzakjes verstopt raken met olie (talg) en dode huidcellen. Dit kan leiden tot puistjes, mee-eters, en soms diepere cysten of knobbels. De oorzaken van acné zijn complex en kunnen variëren van persoon tot persoon, maar de belangrijkste factoren zijn:

 • Overmatige talgproductieAcne wordt voornamelijk veroorzaakt door de overproductie van talg door de talgklieren van de huid, de ophoping van dode huidcellen, en de proliferatie van een bacterie genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes) in de poriën. Naast de bovengenoemde factoren speelt de bacterie P. acnes een rol in de ontwikkeling van acne. P. acnes maakt deel uit van de normale huidmicrobiota en bevindt zich in de haarzakjes. Echter, bij mensen die gevoelig zijn voor acne, kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen, wat leidt tot ontstekingen en bijdraagt aan de vorming van acne laesies. De aanwezigheid van P. acnes kan een immuunrespons uitlokken, wat leidt tot roodheid, zwelling en het kenmerkende uiterlijk van puistjes.
 • Dode huidcellen: Normaal gesproken worden dode huidcellen afgevoerd, maar bij mensen met acné blijven deze cellen aan elkaar kleven door de overmatige talgproductie. Dit kan de haarzakjes verstoppen.
 • Bacteriën: De bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes) leeft op de huid en kan zich in verstopte poriën vermenigvuldigen, wat leidt tot ontstekingen en infecties die acné verergeren.
 • Hormonen: Hormonale veranderingen, vooral tijdens de puberteit, kunnen de talgproductie verhogen. Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap, of door gebruik van bepaalde anticonceptiva kunnen ook acné beïnvloeden.
 • Genetica: Erfelijkheid speelt een rol bij acné. Als ouders last hebben van acné, is de kans groter dat hun kinderen het ook krijgen.
 • Dieet: Hoewel de invloed van dieet op acné controversieel is, suggereren sommige studies dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten en koolhydraatrijk voedsel (suiker, witte brood), acné kunnen verergeren.
 • Stress: Stress kan hormonen verstoren en ontstekingen bevorderen, wat acné kan verergeren.
 • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden, lithium, en bepaalde anticonceptiepillen, kunnen acné veroorzaken of verergeren.
 • Omgevingsfactoren: Blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren, zoals hoge luchtvochtigheid of vetrijke omgeving (bijvoorbeeld werken in een keuken met veel olie), kan bijdragen aan acné.
 • Verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten: Het gebruik van olieachtige of comedogene producten kan poriën verstoppen en acné verergeren. Het is belangrijk om niet-comedogene en acne-vriendelijke producten te gebruiken.

Begrip van deze oorzaken kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen voor acné.

Post acne hyperpigmentatie

Een veelvoorkomende gevolg van acne is hyperpigmentatie of verkleuring van de huid. Het kan verschijnen als rode of bruine vlekken die bekend staan als post-inflammatoire hyperpigmentatie. Als deze vlekken zonder zonbescherming aan de zon wordt blootgesteld, kan het verergeren. Daarom is goede zonbescherming de eerste stap bij de aanpak van hyperpigmentatie. Zorg ervoor dat je hyperpigmentatie aanpakt met je exfoliëringsritueel (Tinge: gezichtsscrub) en voeg een hyperpigmentatieserum (Tinge: Acne spot correction gel) toe aan je routine om specifieke gepigmenteerde gebieden op te helderen en glad te maken voor een egalere huidteint. Begin langzaam om de tolerantie van je huid op te bouwen en raadpleeg altijd een dermatoloog voor serieuzere huidproblemen zoals melasma.

Welke huidverzorging voor acne en post acne hyperpigmentatie?

Voor de behandeling van acne en post-acne hyperpigmentatie is het belangrijk om producten te gebruiken die de huid reinigen, ontstekingen verminderen, en hyperpigmentatie tegengaan. Hier zijn enkele aanbevolen ingrediënten en producten:

 • Reiniging en exfoliatie: Gebruik producten met ingrediënten zoals:
  • Salicylzuur (BHA): Dringt door in de poriën, verwijdert onzuiverheden, en voorkomt toekomstige uitbraken.
  • Amandelzuur (AHA): Exfolieert de huidoppervlakte en stimuleert celvernieuwing, wat helpt bij het vervagen van donkere vlekken.
 • Kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten: Zoek naar ingrediënten die roodheid en ontstekingen verminderen, zoals:
  • Aloë vera: Werkt als een krachtige antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Niacinamide: Vermindert ontstekingen, verbetert de huidbarrière, en helpt bij het vervagen van hyperpigmentatie.
 • Antioxidanten en huidvernieuwers: Ingrediënten die helpen bij het egaliseren van de huidtint en het verbeteren van de algehele huidgezondheid, zoals:
  • Gingerolen en shogaolen: Fenolische antioxidanten afgeleid van gember die huidverkleuringen kunnen verminderen.
  • Lactococcus ferment extract: Helpt de huid te herstellen en voorkomt zichtbare tekenen van veroudering.
 • Zonbescherming: Het vermijden van blootstelling aan de zon en het gebruik van een goede zonnebrandcrème is cruciaal om verdere schade te voorkomen en hyperpigmentatie te behandelen. Kies voor een minerale zonnebrand met SPF30 of SPF50+.
 • Algemene huidverzorging:
  • Geschikt voor jouw huidtype: Zorg ervoor dat de producten niet-comedogeen zijn en vrij van irriterende stoffen.
  • Gebruiksgemak: Kies een formulering die gemakkelijk in je dagelijkse routine past en binnen je budget valt.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een effectieve huidverzorgingsroutine opstellen die helpt bij het verminderen van acne en post-acne hyperpigmentatie, en je huid gezond en stralend houdt.

NATUURLIJKE BRIGHTENERS & ANTI-OXIDANTEN

Amandelzuur

Amandelzuur is een type alpha-hydroxyzuur (AHA) afkomstig van bittere amandelen, bekend om zijn milde maar effectieve werking bij acne en hyperpigmentatie. Het is zachter voor de huid dan andere behandelingen zoals glycolzuur of benzoylperoxide, waardoor het bijzonder geschikt is voor de acne-gevoelige huid.  Bij Tinge zijn we dol op dit ingrediënt, en met goede reden!

Voordelen van amandelzuur:

 1. Acnebestrijding: Amandelzuur exfolieert de huid en ontlast verstopte poriën zonder ontstekingen te veroorzaken, wat resulteert in minder acne-uitbraken.
 2. Hyperpigmentatie: Het helpt donkere vlekken te vervagen en remt de overproductie van melanine, wat toekomstige hyperpigmentatie voorkomt.
 3. Anti-veroudering: Amandelzuur vermindert tekenen van veroudering door celvernieuwing te stimuleren en de huidtextuur te verbeteren.
 4. Porieverfijning: Regelmatig gebruik kan de poriegrootte verkleinen door de huid schoon en vrij van onzuiverheden te houden.

Monolaurine

Monolaurine is een stof die afkomstig is van laurinezuur, een vetzuur dat voorkomt in kokosolie en moedermelk. Het heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het bacteriën kan bestrijden. Onderzoek suggereert dat monolaurine effectief de groei van P. acnes kan remmen, de bacterie die acne veroorzaakt.

Door de groei van deze bacterie te stoppen en ontstekingen te verminderen, helpt monolaurine niet alleen bestaande acne te behandelen, maar voorkomt het ook de vorming van nieuwe puistjes. Hierdoor is monolaurine een veelbelovend ingrediënt in de strijd tegen acne.

Aloë Vera

Aloë vera is goed voor acne vanwege zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het bevat anti-inflammatoire stoffen die roodheid en zwelling bij acne kunnen verminderen en helpt bacteriën te bestrijden die acne veroorzaken, zoals Propionibacterium acnes. Daarnaast hydrateert aloë vera de huid zonder deze vet te maken, wat helpt om de poriën vrij te houden. Het bevordert ook de genezing van de huid en kan helpen littekens te verminderen door celvernieuwing te stimuleren.

Niacinamide (vitamine B3)

Vitamine B3 speelt in op verschillende factoren van acne: onderzoekers suggereren dat vitamine B3 mogelijk effectief is vanwege de anti-inflammatoire effecten en omdat het de talgproductie afremt.  Niacinamide versterkt ook de huidbarrière, wat de huid helpt beschermen tegen irriterende stoffen en vochtverlies voorkomt. Bovendien bevordert het de huidvernieuwing en kan het helpen hyperpigmentatie en littekens te vervagen, wat leidt tot een egalere teint.

Policosanol

Policosanol, een gepatenteerd ingrediënt afkomstig van plantenwas. Policosanol is goed tegen acne vanwege zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het helpt de huid te kalmeren, vermindert roodheid en zwelling, en bestrijdt bacteriën die acne veroorzaken. Bovendien ondersteunt het een gezonde huidbarrière, wat verdere uitbraken kan helpen voorkomen.


TINGE SPOT CORRECTION GEL

De Tinge acne spot correction gel is een zuiverende gel die de vorming van nieuwe onzuiverheden voorkomt en bestaande puistjes sneller doet verdwijnen zonder littekenvorming. Het heeft en bewezen anti-bacterieel effect tegen de bacterie die acne kan veroorzaken. De combinatie van actieve bestanddelen resulteert in een complete aanpak. Zo verminderen ze de talgproductie, werken ze exfoliërend, hebben ze een anti-bacterieel effect en bevorderen ze het herstel van de huid. Geschikt voor een normale tot acne gevoelige huid. Met 97,92% ingrediënten van natuurlijke oorsprong

Actieve ingrediënten:

Monolaurine (kokosnootextract) 

* Niacinamide 

Amandelzuur

*Aloe vera

* Gemberextract bevat antioxidanten en actieve bestanddelen die ontsteking verzachten. Het werkt bovendien ook antibacterieel. Zo helpt het de poriën vrij te houden en de C. acnes te bestrijden.

*Wintergroen met natuurlijk salicylzuur. Salicylzuur is een BHA (beta hydroxy acid) dat exfoliërend werkt. Dit helpt bij acne om de verstoppingen in poriën op te lossen en een teveel aan dode huidcellen en talg te verwijderen.


  Shop Tinge Acne spot correction gel